Uitsluitend uitsluiting

Er was eens een gezin. Vader, moeder en drie kinderen, Bram, de oudste zoon, Petra kwam daarna en Liesje was de jongste. Ze hadden het niet breed, maar ze waren gelukkig samen. Geen ruzies, geen ernstige ziektes en al was het soms niet super luxe, er was altijd voldoende te eten voor allemaal. Vakanties, daar was weinig geld voor. Dus ging het gezin op uitstapjes in de omgeving. Samen op de fiets picknicken in een weiland bij de boer verderop. Of, zoals vandaag, met een tas met zelfgebakken koekjes, limonade voor de kinderen en een thermoskan koffie voor papa en mama, naar de speeltuin.
De zon scheen en het was gezellig druk in de speeltuin. Petra had haar pols verstuikt en keek toe hoe papa en Bram dolden in de draaimolen en mama Liesje duwde op de schommel. Papa en Bram schaterden van het lachen en mama en Liesje giechelden om een grap, die Petra niet kon horen.

Heb jij dat ook, dat je soms ineens geraakt wordt en denkt: waarom word ik nu zo verdrietig? Af en toe overvalt het me, ineens word ik boos of verdrietig. Dan doe ik “een stapje achteruit” en kijk naar wat er gebeurt. Vaak is de oorzaak van mijn emotie uitsluiting.
Wat is uitsluiting? Bij uitsluiting wordt een belangrijke, systemische wet geschonden: plek. In een (familie)systeem heeft iedereen een plek, iedereen hoort er bij. In een gezin komen bijvoorbeeld, na de ouders, eerst het oudste kind, dan het jongere en dan de jongste. Doodgeboren kinderen, heel jong overleden kinderen, ze horen allemaal bij het systeem. Iedereen heeft recht op zijn of haar plek. Dit geldt voor het familie systeem en ook voor teams, afdelingen, schoolklassen, noem maar op.
Pesten en discriminatie zijn vormen van uitsluiting, die mij erg kunnen raken. Ook zijn er onschuldiger vormen, die het gevoel soms net zo hard kunnen oproepen, Een groep vrienden die samen weg gaan, om wat voor (logische) reden dan ook, zonder jou. Of je familie gaat samen op reis, terwijl jij niet mee kunt.

Uitsluiting, soms kan het je overvallen, al is de reden nog zo onschuldig. Woede of verdriet overmannen je en waarom? Soms is dat uitsluitend uitsluiting.

Contactgegevens

 

Yvonne Arnst
Boerhoornstraat 43
7846 AA Noord-Sleen
telefoonnummer 06 48 76 50 84

Kamer van Koophandel nummer 67233112
BTW nummer is NL001524622B95

© 2024 - Yvonne Arnst

 

Volg mij op Social Media