Systemen in de natuur

Vorige week scheen de zon net zo lekker als vandaag. Ik liep met onze hond Lara buiten en keek het veld over. En ja hoor, ze zaten er weer, de reeën! Alert, maar ook speels. Tellen. Tellen en nog een keer tellen. Het waren er nog maar zes.

Een paar weken daarvoor liep ik ver in het veld met Lara en zag ik al iets loodrecht op me af rennen. Eerst dacht ik een hond, die met Lara kwam spelen, maar ik zag geen begeleider. Al snel bleek het een ree te zijn. Een meter of anderhalf voor me, ze keer me recht in de ogen, maakte ze een haakse bocht naar het veld rechts. Daar bleef ze vreemd rond rennen. Ik dacht toen al: dit is niet goed en zag haar een greppel induiken. Ik kon haar niet terug vinden toen ik eenmaal dichterbij kwam. Echt goed kon ik ook niet zoeken met een jonge hond aan de lijn die inmiddels door het dolle heen was.
Vorige week hoorde ik dat één van de andere honden uit de buurt met een poot van een ree in de bek liep. Die zal van deze verwarde dame zijn geweest. Misschien was ze al aangereden en rende ze alleen nog rond op adrenaline.

Plek en vragen
Net zoals ik, geïnspireerd door een lieve vriendin, altijd “systemisch” naar de overvliegende ganzen kijk, keek ik nu met die ogen naar de groep reeën. Het zijn er nu zes. Het is duidelijk dat er iets is veranderd in hun systeem. Er is iemand gegaan. Er is een lege plek. De één probeert de lege plek in te nemen. De ander accepteert dat niet. De dynamiek in de groep is duidelijk anders dan voorheen. Alles verandert, wanneer er iemand gaat.

“En hoe is dat bij jou?”, vraag ik me dan af. Hoe is dat in jouw gezin? Wat verandert er als iemand weg gaat? Of als iemand gewoon even probeert een andere plek in te nemen? Gaat een middelste zoon of dochter zich anders gedragen, als de oudste uit huis is. Of grijpt de oudste zoon zijn kans, zodra papa er even niet is? Hoe is gaat bij jou? En wat doet dat met je?

Contactgegevens

 

Yvonne Arnst
Boerhoornstraat 43
7846 AA Noord-Sleen
telefoonnummer 06 48 76 50 84

Kamer van Koophandel nummer 67233112
BTW nummer is NL001524622B95

© 2024 - Yvonne Arnst

 

Volg mij op Social Media